Vés al contingut
Comunicat de l'Agència arran de la realització d'enquestes telefòniques sobre opinions polítiques de ciutadans del Principat

Realització d'enquestes telefòniques sobre opinions polítiques

 

 

L'AGÈNCIA ANDORRANA DE PROTECCIÓ DE DADES INFORMA :

Els darrers dies, molts ciutadans d’Andorra estan rebent trucades telefòniques d’un número de telèfon estranger efectuant una enquesta política, ciutadans que han posat en coneixement d’aquesta agència les circumstàncies i especificitats d’aquesta enquesta.

La normativa andorrana de protecció de dades considera que les opinions polítiques d’una persona són dades sensibles i que per tant, mereixen d’un nivell de protecció superior. Alhora, de les dades recollides per aquesta enquesta (vegis telèfon, edat, lloc de treball, lloc de residència, i fins i tot, el nom de l’interessat) es poden configurar perfils.

Tenint en compte que l’enquesta es fa via telefònica, en la que l’interessat rep una trucada de telèfon al seu número particular, ens trobem en un supòsit de tractament de dades personals que, tal i com recull la Llei 15/2003, de 18 de desembre, qualificada de protecció de dades, ha de regular-se d’acord una sèrie de principis que emparen drets als interessats i imposen obligacions als responsables del tractament o del fitxer de dades. Aquests drets i obligacions són els següents:

1.- En el moment de rebre la trucada, se’ns ha d’informar de qui n’és l’autor, és a dir, qui és el responsable del fitxer. En el cas que es tracti d’una trucada feta per un prestador de serveis, cal que s’identifiqui al responsable de l’encàrrec, és a dir, per compte de qui es fa la trucada.

2.- Podem demanar d’on i com han aconseguit el nostre número de telefon.

3.- Podem demanar que no ens tornin a trucar més.

4.- Podem demanar que es cancel·li el nostre número de telèfon de les seves bases de dades.

5.- Podem no respondre a les preguntes que se’ns facin.

En els supòsits que aquests drets i obligacions no es donin, o que es constati la realització de perfils amb dades sensibles, la normativa andorrana i europea permet l’obertura de procediments administratius corresponents i, eventualment, de la imposició de sancions.

Alhora, volem informar que l’Agència ha iniciat la fase prèvia d’investigació, sobre aquesta qüestió.

 

Andorra la Vella , 1 de febrer del 2019.


Joan CRESPO i PIEDRA

Cap de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades