Vés al contingut

 • No agreguis a qualsevol. Abans d'agregar a un nou contacte, cal que tinguis en compte que aquella persona tindrà accés a molta informació sobre tu.
 • No donis qualsevol tipus de dades quan emplenis el formulari d'alta. És necessari que una xarxa social sàpigui el vostre número de compte bancari, tingui accés a la teva gal·leria de fotografíes del telèfon o sàpigui on vius? No? En la mateixa linia, tampoc és necessari que el teu perfil públic doni tota la informació que se't reclama. Limita la informació donada a allò que realment vulguis que tothom sàpiga.
 • Para atenció als paramètres de confindencialitat i privadesa. Tant les planes web com les xarxes socials estan obligades a informar-te de qualsevol tractament o ús que puguin fer de les teves dades. Encara que sigui una lectura aborrida i pesada, és el contracte que et vincularà amb la plana web o la xarxa social i allà es determinarà qui serà el propietari de la informació que tu pengis. Alhora, les xarxes socials ens permeten configurar qui pot accedir a quina informació: qui pot veure la teva llista d'amics, les teves publicacions, qui pot etiquetar-te, qui pot publicar al teu perfil... Pren-te el teu temps configurant la confidencialitat del teu perfil per tal d'evitar futurs ensurts i si no t'ensurts, consulta a la xarxa la forma més idònia per a configurar-la.
 • Utilitza una bona contrassenya.
 • Sempre tanca la sessió quan ja no vagis a utilitzar aquell ordenador, tauleta o telèfon. Oi que quan surts de casa tanques la porta? Els teus perfils també mereixen de protecció.
 • No diguis constantment on ets ni quan de temps hi seràs. No cal que donis idees ni a lladres ni a persones que no vols trobar-te cara a cara.
 • Respecta la vida privada dels altres. Protegir la pròpia vida privada no és una cosa que es faci individualment. Per molt ben configurat que tinguem el perfil, no podrem evitar que altres persones publiquin informacions sobre nosaltres. Respecta la vida privada dels demés per tal que ells també respectin la teva. • Instal·la un antivirus al teu dispositiu. No t'oblidis que mòvils i tauletes també són susceptibles als virus informàtics. Instal·la aplicacions que protegeixin els teus sistemes mòvils.
 • Fes diagnòstics de seguretat, de arxius brossa i de virus de forma periòdica.
 • No et descarreguis mai programaris que no siguin de confiança. No saps què fa un programa ni perquè te l'has de descarregar? No te'l descarreguis. Tampoc facis click en els enllaços que t'arribin de correus desconeguts o de missatges que consideris extranys, fins i tot quan aquests vinguin d'amics teus.
 • Prudència alhora d'utilitzar xarxes wifi públiques. Quan naveguem per internet a través d'una xarxa wifi oberta es possible que altres persones puguin obtenir informació sobre el nostre dispositiu. Una pràctica habitual per part de hackers és el connectar-se directament a la font de la xarxa wifi i establir connexió directa amb els usuaris que s'hi connectin. Sigues doncs molt prudent alhora d'utilitzar contrassenyes o dades sensibles. Si no saps qui és el proveeidor de wifi, no t'hi connectis en cap cas.
 • Utilitza connexions VPN. Si emprem connexions VPN impedim a hackers el poder accedir als nostres rastres a la xarxa. Existeixen diferents aplicatius gratuits per establir connexions VPN com "Hotspot shield", "Cyberghot" o "OpenVPN".
 • Actualitza el programari. Les actualitzacions solen portar nous paràmetres que suposen una nova barrera per a hackers. Si un programari desconegut et demana que l'actualitzis, no ho facis. Investiga primer de quin programa es tracta i si és fiable.